Onze
geschiedenis

Portret door Fernand D.

Le Pivot is ontstaan in 1971. Henri Clark, de stichter van de vereniging, heeft de gezinnen uit de vierde wereld opgezocht door in een caravan in de buurt van het kanaal in Brussel te wonen. Hij was aangegrepen door de kracht van de mensen en hun wil om uit hun benarde situatie te kruipen, zelfs wanneer de ellende alles leek te hebben vernietigd. Samen met enkele vrienden is hij een straatbibliotheek opgestart en organiseerde hij spelletjes voor kinderen in de open lucht. Daarna werden creatieve workshops voor kinderen georganiseerd in een zaal in Etterbeek.

De volwassenen van hun kant vroegen om basiscursussen om te (her)leren lezen en schrijven en andere projecten zagen het licht: le champ (landbouwproject), de juridische ondersteuning van gezinnen, de oprichting van een driemaandelijkse krant “Debout” (volledig gerealiseerd door de gezinnen), de gezinswerking, de winkel, de Samedis du Lien (Zaterdagen van de Band), de verruiming van de blik naar de politieke wereld (Partner van het Algemeen Verslag over de Armoede). Veel van deze projecten lopen nog op de dag van vandaag. Andere projecten zijn meer recentelijk ontwikkeld en evolueren voortdurend om zich aan te passen aan de behoeften en de realiteit van het moment.

De stichter, Henri Clark, is overleden in juli 2013, maar de v.z.w. zet zijn werk voort in dezelfde geest.

Onze
filosofie

Le Pivot wil families bereiken die overal uitgesloten zijn, om hen succesvolle projecten aan te bieden waarin ze volwaardige “ACTOREN” zijn. Gezinnen kunnen weer opstaan (“DEBOUT”) door zich in staat te voelen projecten uit te voeren waar ze trots op mogen zijn. Mensen komen samen, en verenigen zich om sterker te zijn. Door middel van de creativiteit, werkt Le Pivot zowel aan de individuele ervaring, als aan het spreken met één stem, maar ook aan het zichzelf positioneren en in vraag stellen van de maatschappij.

Enkele
getuigenissen

« Ik zie mensen die geïnteresseerd zijn in andere mensen, en de aandacht die we aan mekaar schenken, dat is belangrijk voor mij.  »

« In de Pivot wordt je gewaardeerd voor wat je bent en niet volgens de etiketten die op je huid plakken; het is een springplank… »

« Leven in een gezin, dat is het belangrijkste. Wij zouden graag hebben dat onze kinderen een beter leven hebben dan wij… »

« Het is een filosofie, een blik, objectieven stellen. Strijden tegen de uitsluiting van families in kansarmoede door hen al het positieve dat ze in zich dragen te laten ontdekken, daar waar het door de neerbuigende blik van de maatschappij verborgen bleef. »

« Het is belangrijk om de mensen positief te stimuleren, het goede te zien dat ze in zich dragen, iedereen moet worden gerehabiliteerd in zijn zelfbeeld, alsook in de ogen van anderen. Bij Pivot wordt u gewaardeerd voor uzelf, niet volgens de etiketten die op uw huid plakken. Het is als een springplank, je komt in contact met anderen, het is dan dat zaken kunnen veranderen. Le Pivot is geen wonderdoos die problemen oplost, ze heeft geen oplossing in huis. Het is wel een plaats waar we samen zitten om ook samen de oplossing te zoeken».

Le Pivot 2020, in een paar cijfers

Ongeveer honderd gezinnen die 250 mensen vertegenwoordigen, waaronder 50 kinderen die ijverig of incidenteel deelnemen aan de acties van de vereniging

Een team van 8 medewerkers en een twintigtal vrijwilligers

Een bestuursorgaan bestaande uit 10 beheerders